Communiceren met kinderen en jongeren is niet eenvoudig. Gelukkig is er dan Studio Averbode: wij helpen organisaties op een educatieve en verantwoorde manier een band te creëren én hun kennis te delen met kinderen en jongeren. Wij noemen het Corporate Educational Responsibility.
Eerste stap in dat proces: hoe spreek je de taal van kinderen en jongeren? Hoe benader je hen en hoe betrek je hen in jouw verhaal? Wij geven je alvast vijf concrete tips!

1. Empathie is key
Een empathische aanpak is uiteraard altijd belangrijk, maar zeker in je communicatie naar zo’n jonge doelgroep. Maak er geen ver-van-mijn-bedshow van, want dan haken kinderen en jongeren af. Probeer je zo goed mogelijk in te leven in hun leefwereld en interesses. Luister naar hun verhalen, hun bezorgdheden, stimuleer hun betrokkenheid … en stem je communicatie daarop af.
2. Leren stopt niet aan de schoolpoort
Om kinderen te overtuigen van jouw boodschap hoef je niet noodzakelijk zwart-op-wit in hun schoolboeken te staan. Integendeel! Kinderen leren ook veel in hun thuisomgeving, want het leren verloopt daar op een heel natuurlijke manier. Door iets te voorzien waarmee kinderen thuis aan de slag kunnen, gaan ze het veel sneller opnemen. Bovendien betrek je zo ook de ouders en kunnen ook zij een rol spelen.
3. Vaarwel aan de stereotypes
Kinderen zijn heel open en denken uit zichzelf niet in hokjes. Het zijn net de volwassenen die stereotype denkwijzen projecteren op kinderen en zo een negatieve impact kunnen hebben op hun zelfbeeld. Gedaan dus met stereotypes, want ook meisjes kunnen een huis bouwen, een gezin kan ook bestaan uit twee papa’s, iemand in een rolstoel kan ook een atleet zijn …
4. Ga geen uitdaging uit de weg
Tracht via interactie het probleemoplossend denken van kinderen en jongeren te stimuleren. Als je hen een probleem voorschotelt, hebben ze er niets aan als je een pagina verder ook de oplossing aanbiedt. Daag hen uit om zelf op onderzoek te gaan, te experimenteren, oplossingen te zoeken … en jawel, ook nu en dan eens fouten te maken. Want daar leer je uit!
5. Een leerrijk en gevarieerd aanbod
Niet alle kinderen en jongeren leren en begrijpen op dezelfde manier. Stem je communicatie af op de leervoorkeuren van alle kinderen door verschillende werk- en groeperingsvormen aan bod te laten komen. Een invuloefening per twee is iets heel anders dan een rollenspel met de hele klas. Maak ook gebruik van de vele media die er zijn: foto’s, krantenartikels, video, websites enz. Variatie houdt kinderen alert en geboeid.