Als hedendaags bedrijf is Corporate Social Responsibility (CSR) jullie zeker niet vreemd. Jullie integreren sociale, milieu- en economische aspecten in jullie waarden, beslissingen, strategie en bedrijfsvoering. Maar doen jullie ook aan Corporate Educational Responsibility (CER)?

Een veelvoorkomend antwoord: Neen, want wij verkopen verzekeringen … maken auto’s … of medicijnen … En dat is toch helemaal niet relevant voor kinderen en jongeren?

Een terechte opmerking. Heeft elk bedrijf educatief potentieel? Wij trokken het voor jullie na.

Corporate Educational Responsibility

Waarom Corporate Educational Responsibility?

1. Voor bedrijven is het belangrijk een band op te bouwen met kinderen en jongeren, want zij zijn jouw (toekomstige) doelpubliek en/of toekomstige werknemers. Daarnaast geeft het je een onderscheidend vermogen en relevantie in de ogen van het brede publiek.

2. Uit grootschalig onderzoek (Polycoms, 2016) blijkt dat 6 op 10 onderwijsprofessionals verwachten dat bedrijven en scholen meer zullen samenwerken. Bovendien menen ze dat bedrijven tegen 2025 een grotere rol zullen spelen in het onderwijs.

3. Kinderen en jongeren zijn vragende partij. Zij verlangen ernaar om vanaf de schoolbanken al in het ‘echte’ leven te kunnen staan en inspraak te hebben in maatschappelijk relevante en actuele thema’s.

Denk out of the box

Voor sommige sectoren is het eenvoudig: zij maken bijvoorbeeld zuivelproducten en kunnen kinderen daar gemakkelijk bij betrekken. Er is relevantie en er is interesse.

Het klopt dat een 8-jarige niet op zoek is naar een brandverzekering of een nieuwe auto. Maar zelfs als jouw sector niet onmiddellijk aansluit bij wat kinderen en jongeren bezighoudt of waarover ze moeten leren; zelfs dan is er educatief potentieel. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is wat out of the box denken en creatief inzicht. We geven je enkele voorbeelden.

  • Mijn bedrijf verkoopt verzekeringen => mentaal welzijn
  • Mijn bedrijf verkoopt auto’s => verkeersveiligheid
  • Mijn bedrijf maakt farmaceutische producten => gezondheid
  • Mijn bedrijf maakt houten meubels => techniek

En ineens zit je met thema’s die wél relevant zijn voor kinderen en jongeren. Thema’s die wél meer dan welkom zijn in de klas.

De nodige knowhow

Als bedrijf heb je een zekere expertise. Voor leerkrachten is het heel interessant om daarmee aan de slag te gaan. De informatie is concreet en de contexten zijn realistisch.

Maar spreekt jouw bedrijf (nog) niet de taal van kinderen en jongeren? Studio Averbode denkt er graag samen met jou over na: hoe vertalen we de kennis van jouw bedrijf naar een educatief pakket met relevantie voor kinderen en jongeren? Onze educatieve uitgaven boeien dagelijks meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren, dus met onze knowhow zit het wel goed.

We zorgen er uiteraard ook voor dat alles beantwoordt aan de eindtermen en leerplannen, zodat leerkrachten jullie kennis écht met open armen zullen onthalen.

Wil je samen met ons nadenken over het educatieve potentieel van jouw bedrijf?
We praten er graag over met een (virtuele) koffie erbij.

Benieuwd naar meer?
Lees ook onze andere blogartikels!